Наука с Physon

Как се роди идеята за факултетния клъстер? Как решихме какво да закупим и да инсталираме на него? Какво представлява той в момента и какво ще представлява след по-малко от месец? Колко работа е извършил до момента? Кой и за какво го ползва?

Отговор на тези въпроси се опитахме да дадем този четвъртък по времето на традиционния, но рядко провеждащ се катедрен семинар на катедра Атомна физика на ФзФ. Събра се интересна публика, а статичната версия на представянето слагам тук за тези, на които може да им бъде любопитно.

Наука с Physon (PDF)

С благодарности към финансиращите организации ФНИ и ЕК.

iTouch, запознай се с iPad

Apple вече си имат ай-таблет, пардон, ай-подложка. Докато се чудех какво правя на ИББ в Кривото тази вечер, то взело, че станало официално — има SDK и картинки, та дори и видео на продукта. Нищо, че още не е одобрен от Федералната комисия по съобщенията в САЩ, както и от сродните органи в другите части на цивилизования свят. Важното е да се знае, че Apple си имат ай-таблет, пардон, ай-подложка.

Въпреки шока и ужаса за анализаторите и техничарите (déjà vu ли имам или историята с MacBook Air се повтаря отново?), устройството всъщност ми допада, както като конструкция, така и като функционалност. Дори съм убеден, че то е всичко онова, което бих желал моят iPod Touch 2g да бъде, особено след цялата година използване:

  • голям екран с нормална разделителна способност от 1024x768, че даже и с диодно осветена IPS матрица (здравейте, фотореалистични цветове!) — идеален за гледане на снимки и филми докато клеча в тоалетната;
  • 10+ часа работа на батерия с пуснат WiFi — iTouch-ът умира след има-няма 4—5 часа;
  • значително по-използваем (съдейки от демонстрационното видео) пощенски клиент;
  • красиво календарно приложение (хей, аз съм везна, разтапям се от умиление по шаренкото!);
  • опция за 3G модем за данни — нещо, което на моменти много ми липсва в iTouch, а по една или друга причина не искам iPhone;
  • широка рамка — както изглежда, ширината изкарва мнозина от кожата им, но опитът с iTouch показва, че тънката рамка не винаги е предимство, особено когато се опитваш да го държиш стабилно и в същото време да не задействаш капацитивните сензори по краищата на екрана;
  • архитектурно и програмно съвместим с iPhone — означава наличност сега и веднага на огромен набор програми, макар и изобразявани след хомогенно рескалиране, последвана от гладък преход към по-големите им събратя.

Ироничното в цялата история е, че шегата на луковите глави от The Onion всъщност се оказа доста по-близо до истината, отколкото хипотезите на мнозина анализатори, които очакваха появата на умален MacBook без клавиатура.

Определено ще си взема iPad в неопределеното бъдеще като заместител на добрия стар iPod Touch. Сега обаче предпочитам по-скоро да излезе OS X 10.6.3 и версия на Aperture, която да не работи изключително бавно под Snow Leopard. А вие, които не харесвате ай-подложката — не се притеснявайте, никой не е съвършен ;)

Железният светилник

Не съм от типа хора, които градят мирогледа си с гледане на филми, но и не мога с чиста съвест да кажа, че не съм повлиян от стереотипите в холивудските продукции. Ето защо ми дойде като освежаващ студен душ премиерното представление “Железният светилник / Домът на живота” на театър “Любомир Кабакчиев”, посветено на 140 години от първото театрално представление в Казанлък и 84 години от рождението на Любомир Кабакчиев. Последно в театъра бях в края на 10-ти клас, когато випускът преди нашия направиха страхотно артистично представяне на злободневния живот в гимназията ни по случай завършването им.

Театърът — това не е като киното. Няма втори дубъл. Няма компютърно генерирани сцени. Няма дубльори. Няма специални ефекти. Няма многомилионни бюджети. Всичко е в ръцете на шепа актьори, които се раздават в реално време на фона на семплия декор на казанлъшкия театър и притичват в тъмнината между действията (как не се претрепваха при това остава загадка за моята непохватна личност). Сред тях беше и един съученик от годините в прогимназията, но ролята му беше твърде епизодична, за да си позволя дори да опитам да оценя висините, които е достигнал в развитието на актьорските си умения.

Публиката беше приятно разнородна. Имаше всякакви — и млади, и стари. На някои им хареса, на други — може би не толкова. На трети пък хич. На мен лично ми хареса, въпреки че произведенията на Талев не са от най-лесно смилаемите. Независимо, че описва една друга мътна и кървава епоха от историята ни, действието се съвместява ужасяващо добре с реалността на българския XXI век.

Разбира се, не се мина и без типичните препирни и неуредици. Част от хората с покани бяха седнали на местата на други, които бяха платили за билети (с места) и упорстваха срещу опитите на последните да ги накарат да освободят местата. Изглежда любовта към театралното изкуство не винаги върви ръка за ръка с елементарното възпитание…

Снимах с телефона. 157 снимки. 37 изтрих по грешка преди да ги сваля. От останалите нито една не се беше получила, както и очаквах.

П.п. Благодаря ти, Веско!

Скам 3 (сълзите продължават)

Скамерите задобряват с Google Transalte (или какъвто автоматичен преводач е модерно да се ползва в момента). След сърцераздирателните опити 1 и 2 днес отново ми оправиха настроението за целия ден:

From: AUSTRALIAN LOTTERY PROMO 2009 <foo@pacbell.net>
Subject: ВАШИЯТ имейл адрес WON $ 500,000 ДОЛАРА
Date: днес по някое време
To: undisclosed recipients: ;
Reply-To: revpeterlawson7@yahoo.com

AUSTRALIAN ТОТО лотарията INC
Електронна поща Уведомление за спечелване
НАГРАДА ЗА ВЪЗЛАГАНЕ ЦЕНТЪР ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ АВСТРАЛИЯ
Ref: 475061725
Партида: 7056490902/188
Печелившите Код: GB8701/LPRC

Уважаеми щастлив спечелил,
Благодарим Ви за участието в австралийската 2009 програма лотария.
За 2009 г. австралийски подбор лотария е проведено в нашите африкански Корпоративна квартали бранша, австралийски програма лотария е регистрирано и организирани в съответствие с Британския съвет Gaming (BG.B.) и Световната лотария Закона за регулиране (WLRA).
И така имаме удоволствието да Ви уведоми официално за състоянието на вашата печеливша.
Официално уведомление за спечелване се издава на вас, като вашия имейл номера на билета; ПС-09-0-96-09, и реф: 475061725 в партида 7056490902/188 случайно наля за щастливите печеливши числа GB8701/LPRC които избрали своя имейл адрес като носител на нашите Край на програмата година лотарията.
Имате право да следователно спечели лотарията Австралия, 2009 лотария промоцията в първия си партида.
Що се отнася до по-горе, ние имаме официално одобрена сума за изплащане на $ 500,000.00 (петстотин хиляди долари САЩ-членка) само за вас като нашата лотария победител.
Тази сума е от общата парична награда от $ 2,500,000.00 произволно разпределени между нашите пет (5) Международни победителите, избрани от нашата лотария случаен подбор система (LRS.S.).
Австралийският 2009 лотария програмата Организационния комитет (ALOC) веднага ще започне незабавното изпращане на Вашата $ 500,000.00, веднага след като сте ги потърсен.
Вие сте Следователно се препоръчва да се свържете с Организационния австралийската програма лотария’s комитет (ALOC) веднага, както е посочено по-долу;

Лице за контакти: REV.PETER LAWSON
Изпращането служител, отговарящ
Австралийски 2009 лотария програмата Организационния комитет (LOC) в Африка (Нигерия)
Email: agentlawson1@gmail.com
Телефон: +234 8035 086157

Моля, да ги предоставят информации, изброени по-долу е възможно най-бързо;
1. Имената в пълен
2. Адрес (P.o.box не се приемат)
3. Националност
4) Съществуващото Местоположение
5. Занимание
6. Телефонен номер (а)
7) Възраст
8) Пол

Сърдечен поздравления от моя скромен самостоятелно и всички членове на програмата за 2009 г. австралийски лотария’s Организационният комитет (ALOC)
Вашият’s уважение,
Карол Смит
Координатор
2009 австралийски програма лотария’s Организационния комитет (ALOC) За и от името на австралийския лотария “.
© 2009 австралийски Лотария координатор

Австралийската лотария? В Нигерия?! И толкова ли е скъпо, някой да им преведе качествено текста на писмото?

Чайче с коняче

Чайче; чайче; чайче с коняче; чайче с коняче; чайче с коняче; коняче; коняче; коняче с шоколадови бисквитки; … Така ли започва пътят към битовия алкохолизъм?