An Apple a day

Днес е един такъв, ябълков ден. Всъщност в САЩ е такъв, а по нашите географски дължини е повече ябълкова вечер. iTunes взе, че стана версия 9, а iPhone OS вдигна “левъла” на 3.1, даже на 3.1.1 във версията за iPod Touch.

Първото от двете се е сдобило с нов “подобрен” (според Apple) интерфейс, предимно представен от променената цветова схема, която от една страна ме дразни (твърде светла е), но и ме радва (старият сив фон трептеше зверски на 6-битовия TN панел). Иконите на списъците с песни са претърпели дегресивно развитие – вместо старите центрирани нотки и зъбни колела, сега глифите са забити в долната лява част и иконите изглеждат като отрязани от нещо по-голямо. Геният се е сдобил със собствена категория, появило се е някакво споделяне между домашните компютри на купената музика през iTunes Store. Появила се е възможност за синхронизиране на музиката по изпълнители и жанрове, а на снимките – по събития и лица. Благодарение на промяната в цвета на реда с контролите, iTunes отново не прилича на никое друго приложение за OS X, дори под Snow Leopard. И е само 32-битов. FAIL!

iPhone OS 3.1.1 ни донесе (о, радост! о, безбрежна радост!) фонетична българска клавиатура. Вече мога да пиша “ъ”:

Фонетична клавиатура в iPhone OS

Safari е станал по-умен (и по-тежък) и може да проверява за измамни сайтове. Опцията за блокиране на изображенията в пощата още я има и дори продължава да работи, но така и не става ясно как се показват блокираните изображения.

Комбинацията от двете обновления обаче ще накара да пометнат всички фенове на Apple с развинтено въображение. Пожелахте да можете да си нареждате иконите на приложенията по емнадесетте десктопа на iPhone/iPod Touch-а… те ви го:

Управление на програмите в iTunes 9.0