България в Top500

Доживяхме да видим официално български суперкомпютър в Top500. Ама не като онзи “компютър” на НАП, който по едно време се мъдреше на последната страница на списъка, дето всъщност не бил компютър, ами били много компютри, че и на различни места в страната… Но, да не се отвличам. Дами и господа, в цялото й величие, представям ви извадката от втора страница на списъка на 500-те регистрирани суперкомпютъра в света:

Българският Blue Gene/P в Top500

Прави впечатление фактът, че декларираната консумация (в kW) на нашия BG е двукратно по-голяма от тази на четиримата му братя-близнаци под него. Може би, обяснението на този интересен факт се крие в това прес-съобщение на ДАИТС:

България си има Blue Jene

От него става ясно, че IBM са произвели за агенцията специална модификация на Blue Gene, наречена Blue Jene, навярно проектирана да върши същата работа, но с двукратен разход на ресурси (и на двукратна цена, разбира се)… При това, от ДАИТС до такава степен са се въодушевили, че се отнасят към машината като към някакъв култ, наричайки я Суперкомпютъра (с главна буква при това).

Да ни е честито!

П.П. Пак си губя времето със странични неща. Но обещанията не са ли точно за това, за да не се спазват? :)

П.2П. Не претендирам, че познавам до перфекционизъм правилата на езика ни, но в съобщението от ДАИТС е показана брутална неграмотност, едновременно в техническо и в езиково отношение, при това от отдел за връзки с обществото!