Частично лунно затъмнение, август 2008 г.

Всички онези, които обичат (или, подобно на мен, поне са обичали) среднощните разходки по пълнолуние, въоръжени с клещи и/или телескоп, няма как да са пропуснали снощното частично лунно затъмнение. Макар и не толкова магични и почитани като слънчевите, лунните затъмнения са не по-малко интересни небесни събития.

И ето един интересен, макар и неочевиден за някои факт – лунни затъмнения има само по време на пълнолуние. Причината е чисто геометрична: Луната трябва да пресече (полу-)сянката на Земята, за да бъде затъмнена, за което тя трябва да се намира по-далеч от Слънцето, отколкото е Земята в него момент, поради което ние наблюдаваме напълно осветеното й лице. По същата причина не се наблюдават фази на външните планети.

За пропусналите събитието поради лоши метеорологични условия, липса на интерес, трудности при фокусирането на погледа поради употреба на алкохол и/или наркотични в-ва и прочие обективни и субективни причини, ето колажче от няколко хронологично наредени снимки от Вес, публикувано с любезното му позволение:

Снимка (C) Веселин Бонев

Аз също исках да снимам, но държенето и насочването на телескоп с лявата ръка, докато с дясната се опитвам да наместя камерата на телефона съосно на телескопа, някак си не се получи…

Пропусналите ще могат да наваксат на 9-ти февруари догодина, но тогава сигурно ще е облачно, а и затъмнението, макар и почти пълно, ще е в земната полусянка.