Данъчни декларации с QR код

Оставам с впечатлението, че в тази страна единственото нещо, което се развива, е данъчната система. Сред всичките нововъведения на НАП, днес бях приятно изненадан с новата самоизсмятваща се PDF данъчна декларация. Не стига, че не трябва да се разкарвам до клон на НАП, за да се снабдя такава, ами и ми валидира и изчислява по-голямата част от полетата. И това не е всичко – мигове преди отпечатването на декларацията (задължително на лазерен принтер) информацията в нея се превръща в набор от QR кодове, които се появяват на последната страница. Преведено на български език това означава, че служителката (или служителят, в по-редките случаи) не трябва вече да преписва като гламава декларацията поле по поле, като междувременно се опитва да различи цифрите и буквите от почерка ми, ами само сканира последната страница и автоматично получава стойността на всички попълени полета. Доста хай-тек бих казал. И невероятно улеснение за хора като мен, на които им свиди да си купят електронен подпис, само за да могат да подадат по електронен път данъчната си декларация (освен ако 5-те % данъчна отстъпка не покриват с излишък годишната цена на подписа).

В общи линии процесът за мен се свежда до: сваляне на PDF файла на декларацията; попълване на необходимите полета; отпечатване на резултата на лазерен принтер; изпращане по пощата до фронт офиса на НАП в Казанлък.

Браво, явно има мислещи глави в НАП, които са разбрали, че компютрите стават все по-популярни в България, а и че стават и за други неща, освен за обикновени пишещи машини. Определено ще уважа труда на хората, създали това малко удобство и ще спестя на някого преписването на данните в декларацията ми.