iTouch, запознай се с iPad

Apple вече си имат ай-таблет, пардон, ай-подложка. Докато се чудех какво правя на ИББ в Кривото тази вечер, то взело, че станало официално – има SDK и картинки, та дори и видео на продукта. Нищо, че още не е одобрен от Федералната комисия по съобщенията в САЩ, както и от сродните органи в другите части на цивилизования свят. Важното е да се знае, че Apple си имат ай-таблет, пардон, ай-подложка.

Въпреки шока и ужаса за анализаторите и техничарите (déjà vu ли имам или историята с MacBook Air се повтаря отново?), устройството всъщност ми допада, както като конструкция, така и като функционалност. Дори съм убеден, че то е всичко онова, което бих желал моят iPod Touch 2g да бъде, особено след цялата година използване:

  • голям екран с нормална разделителна способност от 1024x768, че даже и с диодно осветена IPS матрица (здравейте, фотореалистични цветове!) – идеален за гледане на снимки и филми докато клеча в тоалетната;
  • 10+ часа работа на батерия с пуснат WiFi – iTouch-ът умира след има-няма 4—5 часа;
  • значително по-използваем (съдейки от демонстрационното видео) пощенски клиент;
  • красиво календарно приложение (хей, аз съм везна, разтапям се от умиление по шаренкото!);
  • опция за 3G модем за данни – нещо, което на моменти много ми липсва в iTouch, а по една или друга причина не искам iPhone;
  • широка рамка – както изглежда, ширината изкарва мнозина от кожата им, но опитът с iTouch показва, че тънката рамка не винаги е предимство, особено когато се опитваш да го държиш стабилно и в същото време да не задействаш капацитивните сензори по краищата на екрана;
  • архитектурно и програмно съвместим с iPhone – означава наличност сега и веднага на огромен набор програми, макар и изобразявани след хомогенно рескалиране, последвана от гладък преход към по-големите им събратя.

Ироничното в цялата история е, че шегата на луковите глави от The Onion всъщност се оказа доста по-близо до истината, отколкото хипотезите на мнозина анализатори, които очакваха появата на умален MacBook без клавиатура.

Определено ще си взема iPad в неопределеното бъдеще като заместител на добрия стар iPod Touch. Сега обаче предпочитам по-скоро да излезе OS X 10.6.3 и версия на Aperture, която да не работи изключително бавно под Snow Leopard. А вие, които не харесвате ай-подложката – не се притеснявайте, никой не е съвършен ;)