MacBook клавиатурни подредби за Windows

Понеже често ми се налага да работя на MacBook-а ми с Windows приложения в Boot Camp или във VMware Fusion виртуална машина, разликата в клавиатурните подредби на двете операционни системи малко ми пречи. И за да не ми се налага непрекъснато да напрягам мозъчни гънки за да превключвам между дребните детайли, то си направих с Мicrosoft Keyboard Layout Creator две нови подредби, които споделям свободно с надеждата, че ще повишат и нечий чужд комфорт при съвместно използване на Windows и Mac OS X или често преминаване между двете.

Английска MacBook подредба

Подредбата е идентична с обозначенията на клавиатурите на продаваните в България MacBook и безжични клавиатури на Apple:

EnUsMac подредба

Българска фонетична MacBook подредба

Подредбата съответства на вградената в Mac OS X Leopard българска фонетична клавиатура:

BgPhMac подредба

Инсталация

Подредбите се разпространяват под формата на архивен файл с програми за инсталация. Английската наредба се намира в директория enusmac, а българската фонетична подредба – в bgphmac. Инсталацията на всяка от подредбите става посредством стартиране на setup.exe в съответната директория, което регистрира подредбата и я добавя в списъка на активните клавиатурни подредби в Text services.

Ограничения

Подредбите не са съвършени копия на тези от Mac OS X. И при двете са пропуснати вариантите с модификатори ctrl и alt, поради използването им като бързи клавишни комбинации под Windows.

Съвместимост

Пакетът е съвместим с всички 32- и 64-битови версии на Windows XP и Windows Vista. Вероятно е съвместим и с Windows 2000. Поддържат се платформите i386, AMD64 и IA64.

Изтегляне

WinMacBookKbdLayouts.zip (MacBook клавиатурни подредби за Windows) (ZIP)