Ода за некомпетентността

Internet – it doesn’t make you stupid, it just makes your stupidity more accessible to others.

Не знам с какви други думи да опиша възмущението си от ширещите се от известно време в родната Мрежа некомпетентност и графомания, които напоследък достигат такива застрашителни размери, че мисълта да добавя *.bg към списъка от филтри на AdBlock започва да се материализира със страшна сила.

Капката, която преля чашата, е умопомрачителното графоманско творение, в което лицето VaGro открито защитава посегателството върху един от най-важните за бедната ни бананова аграрна република институт на БАН с позицията, че метеорологията в България е излишно пилеене на средства. И наистина, за какво им е на земеделците у нас прогноза за възможни градушки, след като противоградовите комплекси вече ги няма и градушката така или иначе ще се изсипе с цялата си сила? За какво ѝ е на държавата да знае кога реките ще прелеят, след като и без това пътищата и мостовете ще пропаднат, а хората все някак ще се оправят с унищожените си домове и покъщнина? На държава, която замазва решава всичките си проблеми post factum, превантивни мерки не ѝ трябват.

Според въпросния господин, нужда от метеорологичен институт в България няма, тъй като той се бил осланял на прогнозите на weather.com, пък и съседните държави си имали прогнози за времето. Повърхностното мислене и липсата на елементарна компетентност в областта, характерно за графоманите с пренадуто его, обаче му пречат да осмисли факта, че метеорологията е многомащабна наука, която използва както глобални, така и силно локални източници на информация, благодарение на които се формират т.нар. гранични условия на моделите. Пречи му да осмисли, че едромащабните глобални и континентални прогнози се рафинират с дребномащабни локални модели, използвайки данни от стотиците метеорологични станции във всяка една страна. А всички метеорологични модели са хаотични по природата си динамични системи и малките отклонения в граничните условия могат да скрият ураганите в правилните предсказанията, превръщайки ги в прекрасни слънчеви дни. И да, съседните ни държави наистина са умрели за данните, които НИМХ им подава, защото без тях метеорологичните им прогнози струват толкова, колкото и тези на ТВ шаманите, гадаещи на кафе, боб, кости и зарчета. А без пари за поддръжката на станциите у нас, драги ми VaGro, единственото, което ще гледаш във weather.com, ще бъде надписа “No data/No weather station”.

Чукча обаче писател, чукча не читател. Чукча мрази да мисли – по-лесно е да действа първосигнално, а в оставащото свободно време да залива Мрежата с помията си. Поне не излиза скъпо – дисковото пространство и мрежовият обмен са вече почти без пари…