Памети със стил

Дадох 138 лв за 2 броя двугигабайтови SODIMM модула на Kingston от (под) Моста, по 69 лв/плочка. Леопардът вече буквално лети, като с него може да се работи дори и при пуснат Parallels, който пък сега радва виртуалното си XP с 1 GB RAM (и забранено страниране :))

Честно казано, има някакво огромно недо(раз)умение от страна на Apple. От една страна, Kingston произвеждат специализирана памет за Apple MacBook (Pro), а именно модел KTA-MB667. Това са най-обикновени 667 MHz DDR2 SODIMM модули, но ръчно тествани, че отговарят на спецификациите на хардуера на Apple (т.е. някакъв MacBook стартира, зарежда и не забива често с такива модули в него). От друга страна, има ValueRAM серия KVR667D2S5, която е практически същият хардуер, но без сертификата от Apple. Разликата в цените на двата модела в Асбис е $16,54 за двугигабайтовите модули (малко над 30%).

Има обаче и един трети вид памети, а именно такава на Kingston, но придобила свещени свойства, след като е привнесена на територията на магазин iStyle. Последното вдига цената ѝ до… 234 лв (дали не бяха 243 лв?) или скромните 239% надценка. При това не става дума за някакъв специален (донесен лично от Стив Джобс?) модел, а за същата тази KVR667D2S5/2G за крайни клиенти, с която се сдобих днес от (под) Моста, в същата черна пластмасова кутийка с прозрачен капак и със същата сиво-сребриста лепенка с фабричния номер. Доста се почудих преди да взема него модел – все пак Kingston не гарантират, че тяхната ValueRAM работи на MacBook. Но, от друга страна, щом от iStyle смятат, че работи и че работи толкова добре, че могат да я продават 3,39 пъти по-скъпо, то просто не устоях и отскочих до (под) Моста да си я купя.

iStyle’d? Този път – категорично не!

П.П. Но, хей, защо се учудвам? Все пак Apple в САЩ искат $400 за 2х2 GB. А може би е печатна грешка? :)