PocketBook 301+ с/у Kindle 3

По стечение на обстоятелствата ми попадна един Kindle 3 WiFi. Както е известно, това е едно от двете 6” устройства с екран по технологията Pearl (другото е Sony PRS650). Имах два електронни четеца, статив, DSLR фотоапарат. Остана ми само да запретна ръкави и да започна да ги снимам. Резултатите – след прекъсването.

(ако не ти се чете всичкото, цъкай tl;dr)

Следват снимките от сравнението на PocketBook 301+ и Kindle 3. Описанието на всяка една е в заглавието, което излиза при задържане на курсора върху нея.

Спецификация на устройствата

PocketBook 301+:

  • 6” екран Vizplex, 800x600, 166 ppi, 4 нива на сивото за текст, 16 нива на сивото за картинки, контраст 6:1 (на места го дават с 16 нива на сивото и за текст, но производителят, доста неконсистентно при това, твърди ту 4/16, ту 16/16 – иди разбери)
  • CPU Samsung S3C2440AL-40 (400 MHz, ARM-9)
  • 1000 mAh Li-Pol батерия
  • тегло 174 гр.

Kindle 3:

  • 6” екран Pearl, 800x600, 167 ppi, 16 нива на сивото за текст и картинки, контраст 10:1
  • CPU Freescale i.MX353 (532 MHz, ARM-11)
  • 1530 mAh Li-Pol батерия
  • тегло 241 гр.

Снимките

На първо място, двете устройства едно до друго в общ план за сравнение. Вляво е PocketBook 301+, а вдясно – Kindle 3.

PocketBook 301+ и Kindle 3 под обикновена крушка с нажежаема жичка

PocketBook 301+ и Kindle 3 под светлината на светкавица

(епиграфът на иврит е картинка, така че не гарантирам, че и двете разбират текстове на нея азбука)

На мен и двата ми зеленеят без светкавица, но може да е нещо от баланса на бялото в очите ми. На снимката със светкавица екраните изглеждат като под луминисцентно осветление.

Както се вижда, и двата четеца имат приблизително еднакви размери, като екранът на Kindle 3 е малко по-високо разположен. PocketBook 301+ няма бутони за разлистване на страниците отстрани, поради което най-удобната за използване поза е в хоризонтално положение с джойстик в горния десен ъгъл (понеже съм десняк). На тези снимки шрифтът на PB301 има кегел 20 pt, но на всички следващи съм го увеличил до 21 pt, уж за да прилича повече на този на Kindle, но сега, когато гледам снимките повторно, май съм сбъркал в преценката…

Снимка отблизо. Отново PocketBook е вляво, а Kindle – вдясно.

PocketBook 301+ и Kindle 3 отблизо под обикновена крушка

PocketBook 301+ и Kindle 3 отблизо със светкавица

Шрифтът на PocketBook е свободният Gentium Plus, кегел 21 pt. Избран е механизъм за растеризиране на шрифтовете Embolden. На Kindle шрифтът е третият по големина, Typeface - regular. При това положение шрифтът на Kindle е видимо по-плътен. Имам и шрифт Droid Serif на PB, но малко ме примързя да го сложа – ще го направя през почивните дни. Черното на Kindle е определено по-черно – не може да се отрече, че технологията в Pearl е поне една идея по-добра тази във Vizplex.

Индивидуални “макро” снимки. Или поне най-макрото, което можах да постигна с наличното оборудване.

PocketBook 301+

PocketBook 301+ отблизо под обикновена крушка

PocketBook 301+ отблизо със светкавица

Kindle 3

Kindle 3 отблизо под обикновена крушка

Kindle 3 отблизо със светкавица

Това, което не е очевидно от снимките, е, че PocketBook е целият “облечен” в нещо като гумирана пластмаса, което му пречи да се хлъзга върху гладки повърхности и което на места се е “степало” и лъщи. Снимките отблизо съм ги правил с изправени върху една кутия устройства и беше голям зор с Kindle, понеже се хлъзгаше от долната страна и можеше всеки момент да се свлече на пода.

Kindle е несравнимо по-пъргав в отварянето и разлистването на книгите. FBReader на PocketBook работи със страници, не с положения, и при всяко отваряне на книга започва да ги изброява, което му отнема известно време, през което време обаче страниците могат да се прелистват. Промяната на кегела на шрифта или ориентацията на текста причиняват ново преброяване на страниците.

Междувременно, в Интернет се били намирали пакети с шрифтовете на Kindle (благодарение на suren от форума на HardwareBG), така че сравненията на дневна светлина продължават с уеднаквени шрифтове.

Дифузно дневно осветление

PocketBook 301+, шрифт Caecilia Cyr LT, кегел 21 pt

Kindle 3, шрифт Caecilia Cyr LT, трети размер

Растеризатор

Шрифтът изглежда по различен начин на двете устройства. И тъй като двата екрана имат една и съща плътност на пикселите и една и съща разделителна способност, то разликата явно се корени в настройките за растеризация на TrueType шрифтове.

Успях да докарам горе-долу един и същи текст на почти една и съща позиция за по-лесно сравнение:

Kindle 3, Regular

PocketBook 301+, Embolded

PocketBook 301+, Antialiased

100% изрезки на думата “light”:

Kindle 3, Regular

PocketBook 301+, Embolded

PocketBook 301+, Antialiased

Растеризаторът на PocketBook видимо добавя повече сиви пиксели и излишно влошава контраста. Хубавото е, че платформеното SDK е достъпно и потребителите от MobileRead форумите са направили нови версии на FBReader180, компилирани с по-нова FreeType (2.4), с които обаче ще си поиграя някой друг път.

В резюме

Очевидно Pearl е доста по-добра технология от Vizplex по отношение на постигания контраст на електронното мастило. И двата екрана са еднакво матирани и лъщят еднакво на ярко осветление, но черното на Kindle 3 изглежда по-тъмно. Изборът на шрифт и механизмът на неговото растеризиране също са изключително важен фактор за четимостта. Очевидно е, че Amazon са се постарали много в този аспект, докато PocketBook са оставили на потребителите си свободата да настройват всеки отделен елемент. Наличието на SDK и възможността за подобряване или пълна подмяна на основни приложения в украинското устройство също е голям плюс.

Post factum

Разбира се, след като всички снимки отдавна бяха направени, а постановката – развалена, се оказва, че Caecilia LT всъщност има и кондензиран вариант, който изглежда малко по-така на PocketBook-а…

tl;dr

Ако не те влече да програмираш и да настройваш, то взимай Kindle 3 – хем по-евтин, хем по-контрастен и с по-хубав шрифт, пък и има по-яки картинки :) После сваляй calibre и конвертирай на воля.