Приказка за един картоф

Това е истинската приказка за един картоф, от онези истински истинските, с не винаги приятен за главния герой край. Приказка за един обикновен картоф на необикновената мисия да повтори с голяма степен на достоверност вида и вкуса на друг негов събрат, изяден при обстоятелства с изключително значение за сантименталния характер на автора.

Картофът, сравнително голям по размер, въпреки привидната му чистота, първо бил измит и добре подсушен, след което внимателно пробит с вилица (зверското дупчене в случая не било опция – храната трябва да се уважава, дори когато крайният продукт от консумацията й е нещо, откритото споменаване на което се смята за липса на култура), за да можело парата да излиза през отворите по време на печенето. За да получи хубава коричка, картофът бил отрит с няколко капки олио, а след това и с малко готварска сол (солта попива повърхностната влага по време на печенето и прави резултатната коричка дебела и хрупкава). След това бил поставен на топло в средата на предварително загрята фурна и държан там час и половина при температура около 190 градуса Целзий.

След като бил изваден от фурната, картофът бил разрязан по вертикала на четири части, като рязането не било до дъно, а частите били леко разгърнати навън под формата на цвете. Поставили малко масло, изчакали го да попие в сочната вътрешност, след което я напълнили със смес от готови пилешки парченца и майонеза. Последните моменти под формата си на картоф, той прекарал върху подложка от смесена хрупкава салата. Бил изяден много БАВНО и с удоволствие (и с полагащото се уважение към храната), като за естеството на чувствата му преди, по време на и след готвенето и яденето му, науката (в лицето на автора) все още няма отговор.

Jacket Potato

Авторски коментар: Подобна история споделят и много други картофи на Острова, където те са известни като Jacket potatoes. Освен споменатият пълнеж от пиле и майонеза, съществуват редица други такива (toppings според местната терминология), напр. боб с кетчуп, други зеленчуци, нещо с чедър и др. според вкусовите претенции на хапващите. Поднасят ги гарнирани с тяхната представа за зелена салата, често допълнена с резени краставица и домат, като последните могат да са леко запечени/запържени или просто затоплени и с няколко пръски горчица отгоре.