Лайняната работа

Че администрирането на ИТ инфраструктура понякога е лайняна работа ми е добре известно отдавна, но никога не съм и подозирал, че изразът може да добие толкова буквално изражение…

Кратката версия

Клъстерът ни е разглобен и складиран, а стаята, в която се помещава обикновено, смърди на кенеф и изгнил паркет.

Дългата версия

Мивката върна вода от мръсния канал и помещението се наводни. До тук два пъти. Оказа се запушване в мръсния канал на по-долния етаж, където на мястото на мивката е включен циркулационна помпа на водното на охлаждане на специална апаратура водният кръг на охлаждането на дифузионна вакуумпомпа. Когато инсталацията работи през деня, помпата набива вода в канала водата от чешмата минава през кожуха на помпата и се набива в канализацията с налягането на водната инсталация, не може да се отича и се вдига по горните етажи. Първо се наводни стаята с инсталацията и обитателите ѝ запушиха отвора около маркуча за оточната вода с парцали. След това се наводни стаята под клъстерното и обитателите ѝ запушиха тамошната мивка с парцали и епоксидна смола. След това дойде ред на нашата мивка, която преля. Наложи се да я попиват с голи ръце и парцали. Климатиците поработиха доста усърдно за да изсушат стаята, а паркетът ще се маха. Тъкмо стаята изсъхна и днес мивката отново върна и преля. Този път на мен се падна да изгребвам от мивката и да попивам с парцали от пода лайняната вода. Добре, че намерихме първоизточника и го принудихме да изключи апаратурата и помпата, с което предотвратихме нови наводнедния… за днес.

Крайният резултат – две наводнени стаи и една сериозно овлажнена. Три компютърни лаборатории, които не работят. Една неработеща плазмена установка.

Може би някой ще попита какво прави мивка в стая със скъпа компютърна техника? Или защо собствениците на помпата са я включили, след като са имали подозрение, че отходният канал е запушен, понеже от него капе вода, без да проверят наличието на мивки в стаите на горните етажи? Добри въпроси, на които мога да отговоря прозаичо:

СУ. ФзФ на СУ.