YouTube формат 18

Ето един вече стар трик, който, за мое голямо учудване, мнозина все още не знаят. Става дума за не особено познатия параметър fmt в URL-ите на YouTube. С него се указва числен идентификатор на формат, представляващ комбинация от кодеци и качество на компресията на звука и картината. Възможните стойности са най-различни (за любопитните има търсачки), но особено интересна е стойността 18, която задава използване на MPEG-4 поток с видео кодек H.264 (480x360, 24 fps) и AAC (Advanced Audio Coding) (44,1 kHz, 128 kbps) стерео звук, очевидно предназначен за устройствата на Apple. За сравнение, стандартният формат (когато не е указан параметър fmt) използва FLV поток с видео кодек Sorenson (320x240, 30 fps) и MP3 (22 kHz, 64 kbps ABR (Average Bit Rate)) моно звук.

За превключване на формата е достатъчно да се добави &fmt=18 в края на YouTube връзката, например: http://uk.youtube.com/watch?v=mLLBcAL8IdA&fmt=18. За сравнение, същият клип със стандартния формат. Дори да няма толкова очевидна разлика в качеството на картината, звукът се променя коренно. Теоретично (т.е. не съм проверявал на практика), съхранен във файл с разширение .mp4, видеопотокът във формат 18 следва да може директно да се гледа със софтуер и хардуер, използващ техонологии от ябълката.

Разбира се, всяко удоволствие си има цена. В случая тя е повече от двукратно завишаване на скоростта на битовия поток, от 200 kbps на 512 kbps, което означава повече трафик за хората с мобилни връзки и по-голямо време за зареждане при бавни такива. И не всички клипове се транскодират до по-високо качество.

Друг интересен формат е 6, който доставя отново FLV със Sorenson видео кодек и моно MP3 звук, но този път при разделителна способност 480x360 и 44,1 kHz/96 kbps CBR (Constant Bit Rate). Цената му е дори още по-висока – 900 kbps. Последният може да се избере за подразбиращ се при всички прегледи в секцията Video Playback Quality от настройките на акаунта в YouTube (да, трябва да сте регистрирани).

Трикът е изключително полезен за музикалните клипове в YouTube, които при стандартния формат трудно стават за слушане.

П.П. Въпреки, че котките са ми любимци, примерното клипче съдържа само кучета :)